Mbi sovranitetin, reciprocitetin dhe koncepte të tjera të marrëdhënieve ndërkombëtare

Gjithmonë më është dukur interesant argumenti se, për shkak se aksh normë ekziston në marrëdhëniet ndërkombëtare, kjo normë ndiqet plotësisht, duhet ndjekur sepse kështu bëjnë të tjerët ose sepse ndjekja…

Continue Reading Mbi sovranitetin, reciprocitetin dhe koncepte të tjera të marrëdhënieve ndërkombëtare

Një vit Brerore

Me ardhjen e çdo përvjetori që shënon diçka të rëndësishme, më së pari është e nevojshme të hedhim një shikim mbrapa. Ky artikull, po shkruhet posaçërisht për ty lexues, e…

Continue Reading Një vit Brerore

Modeli Big Push dhe Shqipëria

Në këtë artikull do të bëjmë një paraqitje të shkurtër të modelit Big Push dhe do ofrojmë kritikë mbi një pikë të këtij modeli. Teoria Big Push është një ndër…

Continue Reading Modeli Big Push dhe Shqipëria

Vlerat e një Realisti

Tek disa artikuj në faqen tonë kemi cekur pak temen e teorive realiste në marrëdhëniet ndërkombëtare. Në këtë artikull dua të shpjegoj shkurt lidhjen ndërmjet teorisë dhe praktikës. Realizmi si…

Continue Reading Vlerat e një Realisti

Ç’na tha kjo gjëmë

Sikur të kish pasur gojë ky tërmet, do thonim se toka ulëriti, për tu përcjellë atyre që mban përsipër një të vërtetë lakuriqe. Tërmeti po aq sa ngjarje konkrete ishte…

Continue Reading Ç’na tha kjo gjëmë

Keynes dhe tragjedia greke

Kur lexon titullin lexuesi mund te mendojë se po flasim për krizën greke dhe keynesianizmin. Dhe në fakt shumica e artikujve që përmbajnë fjalët Keynes dhe tragjedi greke për këtë…

Continue Reading Keynes dhe tragjedia greke

Dyzet Vjet Vetmi

Çfarë kanë të ngjashme hyrja e Gjermanisë në zonën Euro, politikat e normave të ulëta të interesit të BQE, lidhja e ekonomisë taivaneze me atë kineze, deflacioni i vazhdueshëm japonez,…

Continue Reading Dyzet Vjet Vetmi

Politizimi i tregtisë

Lexuesit mund ti duket sikur po përsërisim të njëjtat tema, pasi disa terma po i dëgjon më shpesh seç duhet. Lufta tregtare Amerikë-Kinë, globalizimi etj. Duhet kuptuar se këto janë…

Continue Reading Politizimi i tregtisë