Të ruajmë kulturën tonë!

Identiteti kombëtar në rrezik! Bota e sotme po shkon drejt një globalizmi të vrullshëm në të gjitha fushat e jetës. Kulturat dhe traditat lokale të popujve po shtypen nën trysninë…

Continue Reading Të ruajmë kulturën tonë!

Theologia Nationis: Shtojcë

Kombi është frymë, parim shpirtëror. Dy gjëra që në të vërtetë janë një, e përbëjnë këtë shpirt apo këtë parim shpirtëror. Njëra vjen nga e kaluara, njëra është në të…

Continue Reading Theologia Nationis: Shtojcë

Theologia Nationis

Para dy viteve kam parë një artikull mbi kendvështrimet e autoreve të ndryshëm mbi kombin. Në artikullin e sotëm dua të paraqes një pikëpamje të re, deri diku të çuditshme.…

Continue Reading Theologia Nationis

Trembëdhjetë lopçarë dhe një dylber.

Gjendja e nderë e kombëtarizmit shqiptar pjesërisht mund t’i atribuohet një imagjinate shterpë. Shqiptarët kanë harruar të imagjinojnë. Kanë harruar të imagjinojnë skenaret e mëdha të së ardhmes, e njëherazi…

Continue Reading Trembëdhjetë lopçarë dhe një dylber.

Faik Konica – Ju rrëfej grekërit

Prej disa kohësh, ndërmjet Italisë e Greqisë, po zhvillohet për Shqipërinë një përleshje paraprake me fjalë, që mund të jetë pragu i një konflikti të armatosur. Italia ngre çështjen se…

Continue Reading Faik Konica – Ju rrëfej grekërit

A na duheshin bunkerët?

Në raportin e vitit 2019 mbi kapacitetet ushtarake të vendeve të botës nga Instituti Ndërkombëtar për Studime Strategjike, vërejmë se gjendja e Forcave të Armatosura të Shqipërisë është tepër e…

Continue Reading A na duheshin bunkerët?

Udha

I. Si bëhet bashkimi kombëtar? Në fillim bashkimi duhet jetuar. Në vetëdijen tonë duhen zhdukur të gjitha gjurmët e kufijve të rremë. Duke nisur që nga televizori i shtëpisë e…

Continue Reading Udha

Mbi sovranitetin, reciprocitetin dhe koncepte të tjera të marrëdhënieve ndërkombëtare

Gjithmonë më është dukur interesant argumenti se, për shkak se aksh normë ekziston në marrëdhëniet ndërkombëtare, kjo normë ndiqet plotësisht, duhet ndjekur sepse kështu bëjnë të tjerët ose sepse ndjekja…

Continue Reading Mbi sovranitetin, reciprocitetin dhe koncepte të tjera të marrëdhënieve ndërkombëtare