Studime mbi Shqiptarët dhe Trojet e tyre në Kosovë

Një përmbledhje artikujsh nga burime të ndryshme që trajtojnë aspekte të larmishme të çështjes Shqiptare në Kosovë nga pikëpamja etnografike dhe historike. Brerore mban përgjegjësi vetëm për mbledhjen e artikujve dhe publikimin e tyre. Të gjitha të drejtat e tjera i përkasin autorëve. Kjo nismë nuk sjell fitim material as për revistën online e as për pronarët e saj. Përmbledhja u jepet falas të gjithë lexuesve. 

Fati i Perandorive nga Sir John Bagot Glubb

Dhurata jonë për ju, me rastin e këtij “panairi” të pazakontë. Ky përkthim ofrohet falas për të gjithë lexuesit e interesuar. Marrja e pjesëve nga libri për t’u postuar diku tjetër lejohet vetëm duke cituar burimin. Përkatësisht, emrin e përkthyesit dhe revistën online. Lexim të mbarë. “Sër Xhon Glub ndryshe i njohur si Glub Pasha, lindi më 1897. Gjatë Luftës së Parë Botërore luftoi në Francë, nga viti 1915 deri më 1918. Më 1926, pasi la ushtrinë e rregullt, shërbeu në qeverinë e Irakut. Nga 1939 në 1956 drejtoi të famshmin Legjion Arab Jordanez. Që nga dalja e tij ne pension, ka botuar 16 libra, kryesisht mbi Lindjen e Mesme, si dhe ka dhënë leksione anekënd botës.”

Doktrina Politike e Fashizmit nga Alfredo Rocco

Një libërth i veçantë që meriton një vëmëndje po aq të veçantë, megjithatë jo për arsye të gabuara. Ky libër nuk është manifest apo doracak dhe nuk duhet interpretuar si i tillë. Interpretimi i drejtë duhet bërë në dritën e një tjetër gurthemeli, që përmes kontekstualizimit të mëtejshëm, si dhe marrjes së gjërave të duhura nga pikëpamja parimore, do të na mundësojë krijimin e një ideologjie burimore në të mirë të kombit Shqiptar. Për ata që kanë dyshime, një ideologji burimore nuk mund të krijohet duke u nisur nga tekste komuniste ose liberale. Për Rocco-n, fashizmi është një fenomen thelbësisht italian, historikisht italian, dhe jo mishërimi Italian i një ideologjie universale që buron nga një ur-fashizëm jo i konkretizuar diku në botë. Në kontekstin tonë, gjurmimi i një ur-fashizmi mund të bëhet përmes zbërthimit të teksteve pothuaj parimore të kohëve të shkuara, dhe përthithja e një tabani po aq parimor nga to.