Selahydin Toto – Neoshqiptarismë…

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Shënjat e para té njëj moskënaqësie intelektuale mbi Shqipërinë e Zogut u çfaqën që në vitin 1928. Një grup mendonjësish t’udhëhequr nga Vangjel Koça zunë të trumpetonin neoshqiptarismën në “Demokratinë”…

Continue Reading Selahydin Toto – Neoshqiptarismë…

Orjental apor Okcidental

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Qeverija shpëtimtare e Mehdi beut shkaktoj dobarem një të mirë: i dha fund një herë e mirë luftës qesharake - që vazhdoi afro 3 vjet resht dhe me aqë nxehtësië…

Continue Reading Orjental apor Okcidental

Përkujtesë

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Partia Demokratike u vendos në dy dhomat e katit të parë të ndërtesës 15 në Qytetin Studenti. Shokët Arben Imami dhe Azem Hajdari fjetën në zyrë për dy javë. Studentë…

Continue Reading Përkujtesë

Elozhi i Metafizikës

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Nga  Astrit Cani Metafizika, na thoshte një mësues, u quajt nga lëçitësi latin, ajo pjesë e veprës së maqedonasit Aristotel, që vinte pas Fizikës. Por meqë physis domethënë natyrë, metafizikja…

Continue Reading Elozhi i Metafizikës
Maurice Bardeche – Ç’është fashizmi
FRANCE - APRIL 29: Archivements: Maurice Bardeche in France on April 29, 1985. (Photo by Louis MONIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

Maurice Bardeche – Ç’është fashizmi

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Unë jam një shkrimtar fashist. Meqë e pranova, duhet të më falenderosh, sepse të paktën i vura themelin kësaj temë sa famëkeqe aq edhe gjarpërushe. Padyshim, askush nuk pranon se…

Continue Reading Maurice Bardeche – Ç’është fashizmi

Lidhja e Dytë e Prizrenit dhe masakra e Bihorit

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Ndryshe nga partizanët komunistë dhe disa grupimeve nga radhët e nacionalistëve, që qenë organizuar në luftë kundër pushtuesve gjermanë, forcat kryesore nacionaliste hezitonin t’u kundërviheshin. Aqif Blyta dhe bashkëluftëtarët nuk…

Continue Reading Lidhja e Dytë e Prizrenit dhe masakra e Bihorit

Fishta, Interpret i Genit Shqiptar

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Gjergj Fishta, ashtu siç ndodh dendur me shkrimtarët e periudhave të trazuara, kur shkrimtarit i kërkohet të jetë më shumë se shkrimtar, paraqitet në historinë e letrave shqipte si poet…

Continue Reading Fishta, Interpret i Genit Shqiptar

Shteti dhe Interesat Vitale të Kombit – Ukshin Hoti

 • Post author:
 • Post category:Huazime

A. Teoritë e proveniencës së Perëndimit. Politika e jashtme, si realitet, është pjesë e politikës në përgjithësi, ndërkaq, si shkencë, është degë e shkencave politike. Teorikë të ndryshëm definimit të…

Continue Reading Shteti dhe Interesat Vitale të Kombit – Ukshin Hoti