Elozhi i Metafizikës

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Nga  Astrit Cani Metafizika, na thoshte një mësues, u quajt nga lëçitësi latin, ajo pjesë e veprës së maqedonasit Aristotel, që vinte pas Fizikës. Por meqë physis domethënë natyrë, metafizikja…

Continue Reading Elozhi i Metafizikës
Maurice Bardeche – Ç’është fashizmi
FRANCE - APRIL 29: Archivements: Maurice Bardeche in France on April 29, 1985. (Photo by Louis MONIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

Maurice Bardeche – Ç’është fashizmi

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Unë jam një shkrimtar fashist. Meqë e pranova, duhet të më falenderosh, sepse të paktën i vura themelin kësaj temë sa famëkeqe aq edhe gjarpërushe. Padyshim, askush nuk pranon se…

Continue Reading Maurice Bardeche – Ç’është fashizmi

Lidhja e Dytë e Prizrenit dhe masakra e Bihorit

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Ndryshe nga partizanët komunistë dhe disa grupimeve nga radhët e nacionalistëve, që qenë organizuar në luftë kundër pushtuesve gjermanë, forcat kryesore nacionaliste hezitonin t’u kundërviheshin. Aqif Blyta dhe bashkëluftëtarët nuk…

Continue Reading Lidhja e Dytë e Prizrenit dhe masakra e Bihorit

Fishta, Interpret i Genit Shqiptar

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Gjergj Fishta, ashtu siç ndodh dendur me shkrimtarët e periudhave të trazuara, kur shkrimtarit i kërkohet të jetë më shumë se shkrimtar, paraqitet në historinë e letrave shqipte si poet…

Continue Reading Fishta, Interpret i Genit Shqiptar

Shteti dhe Interesat Vitale të Kombit – Ukshin Hoti

 • Post author:
 • Post category:Huazime

A. Teoritë e proveniencës së Perëndimit. Politika e jashtme, si realitet, është pjesë e politikës në përgjithësi, ndërkaq, si shkencë, është degë e shkencave politike. Teorikë të ndryshëm definimit të…

Continue Reading Shteti dhe Interesat Vitale të Kombit – Ukshin Hoti

Higjienë shoqërore.

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Duhet t’i mbyllim kafenetë, këto fole të përtacërisë! Nënpunës të lartë, avokatë dhe mjekë që shkojnë kohën në kafene Njëra nga plagët tona së cilës nuk i kanë vënë re…

Continue Reading Higjienë shoqërore.

Një “krodhe buke”….

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Shqiptari ka parime për jetën e tij vetjake, për jetën familjare po nuk ka dhe nuk çmon parime për atë që thuhet “interes i përgjithshëm”. Kjo gjë rrjedh edhe nga…

Continue Reading Një “krodhe buke”….

Formë-e-jetës – Giorgio Agamben

 • Post author:
 • Post category:Huazime

Huazuar nga helioslux.al 1. Grekët nuk kishin një term të vetëm për të shprehur atë që ne kuptojmë me fjalën jetë. Ata përdornin dy terma semantikisht dhe morfologjikisht të dallueshëm:…

Continue Reading Formë-e-jetës – Giorgio Agamben