Neoshqiptarizma: Ismet Toto

Është e pranuar gjerësisht se tre kolosët e asaj rryme mendimi të quajtur neoshqiptarizmë, janë sociologu Branko Merxhani, publicisti Vangjel Koça dhe veprimtari Ismet Toto. Merxhani ndërtoi e përpunoi kornizën…

Continue Reading Neoshqiptarizma: Ismet Toto

Çfarë është gjeoekonomia?

Termi  “gjeoekonomi” është në përdorim të gjerë kohët e sotshme, por thuajse gjithmonë pa asnjë përcaktim të saktë. Disa autorë përqëndrohen në përdorimin e fuqisë ushtarake ose gjeopolitike për synime…

Continue Reading Çfarë është gjeoekonomia?

Establishmenti ose qendra e pushtetit. Pjesa V

Në pjesët e mëparshme kemi analizuar establishmentet e vendeve europiane dhe establishmentin amerikan. Në këtë artikull do përpiqemi ti përgjigjemi pyetjeve nëse ka një establishment shqiptar, se si establishmentet e…

Continue Reading Establishmenti ose qendra e pushtetit. Pjesa V

Establishmenti ose qendra e pushtetit. Pjesa I

Gjithmonë e më shumë po flitet për një establishment. Ideja është e tille: Establishmenti, nje elitë e vogël kontrollon shumicën e popullsisë. Politika, ekonomia dhe  mediat kontrollohen nga ky establishment.…

Continue Reading Establishmenti ose qendra e pushtetit. Pjesa I

Shqipëria në pështjellim.

Gjendje e amullt. Për herë të dytë në këto 30 vjet tranzicion shteti shqiptar ndodhet i zënë në një ngërç sistemik i cili ndonëse jo i krahasueshëm në mënyrë të…

Continue Reading Shqipëria në pështjellim.