Simptomatika e një Referendumi

Nëse “Zoti në qiell dhe Amerika në tokë”, ka ndonjë vlerë përtej ftesës për tu përulur, atëhere kjo vlerë duhet të marrë trajtën e një vështrimi të thellë mbi rrjedhën…

Continue Reading Simptomatika e një Referendumi

Gjeografia është destin.

Kurse politika jo. Politika bëhet nga agjentë njerëzorë, nuk ndjek vektorë deterministë që i japin formë njerëzores sipas vijëzimeve dhe relievit natyror. Elementi njerëzor tek gjeopolitika është i nënkuptuar, sepse…

Continue Reading Gjeografia është destin.

Kleçka e Pozicionit të Tretë.

Meqë ndodhemi në një faze tejet të nxehur të diskutimeve me natyrë ideologjike në Europë, jam i detyruar të bëj disa sqarime paraprake mbi kuptimin e Pozicionit të Tretë. Fare…

Continue Reading Kleçka e Pozicionit të Tretë.

Politika e madhe dhe Shqipëria e vogël.

Koncepti quhet Intermarium.(1) Ishte ideja e gjeneralit legjendar polak Pilsudski për të krijuar një front të përbashkët të Europës Qendrore i cili do luante rolin e "jastëkut" ndërmjet qendrave të…

Continue Reading Politika e madhe dhe Shqipëria e vogël.

Toka midis tre deteve

Në rajonin tranzicional të Europës kontinent, përbashkohen disa faktorë historikë dhe kulturorë që përbëjnë tragjedinë më të madhe të kontinentit. Rajoni përkufizohet si tranzicional, sepse përbën anën tjetër të ish…

Continue Reading Toka midis tre deteve