Gjenerali i ushtrisë së padukshme

  • Post author:
  • Post category:Huazime

(Shkëputur nga libri “Shtegtimi i dinozaurëve fluturues” me autor Pol Milo) Gjenerali i ushtrisë së padukshme Gjenerali i madh i ushtrisë së padukshme të forcave të armatosura dhe këmbësorisë së…

Continue Reading Gjenerali i ushtrisë së padukshme

Mid’hat Frashëri – Cili ishte Esati

  • Post author:
  • Post category:Huazime

Më 13 qershor të vitit 1920 patrioti Avni Rustemi shtiu mbi esat pashë Toptanin që kishte gjetur strehë në Paris pas gjithë të zezave që kish bërë ndaj kombit të…

Continue Reading Mid’hat Frashëri – Cili ishte Esati

Ernest Koliqi – Zâna e fundme

Shërbtorja solli nji kaci plot me zjarm të shkëndijëshëm dhe e shprazi në tangar qi ishte vêndosun ndërmjet kanapehit, ku mbështetej zoja Nasibe, e dy poltronave të zânuna nga zojusha…

Continue Reading Ernest Koliqi – Zâna e fundme

Sami Frashëri – Ç’të bëjmë

Dita e sotme shënon 171 vjetorin e lindjes së veprimtarit të Rilindjes Kombëtare, enciklopedistit Sami Frashëri. Risjellim në kujtesë urtësinë e këshillave të tij (shumica prej të cilave ende të…

Continue Reading Sami Frashëri – Ç’të bëjmë

Shqipëria: Ç’mund të bëhet

Le të marrim parasysh disa vizione apokaliptike. 122 vjet më parë Sami Frashëri shkroi “Shqipëria ç’ka qenë, ç’është e ç’do të bëhet”. Samiu donte që Shqipëria të bëhej, kurse kohët…

Continue Reading Shqipëria: Ç’mund të bëhet

Ku ishim, ku jemi, e ç’të bëjmë

Arrij t’i kujtoj, ndoshta me një qartësi të panatyrshme, ethet parazgjedhore në Shqipëri. Mendohej se çmendurisë do t’i vinte fundi. Sundimtari do rrëzohej nga froni apo jo? Duhet të kishim…

Continue Reading Ku ishim, ku jemi, e ç’të bëjmë

Hakmarrja e Çinimaçunit

Së shpejti edhe Ballkani do t’i vjelë rrushtë e Kinës. Shenjat në horizont po shtohen dita-ditës. Bota ka kruar kokën dy vitet e fundit duke hamendësuar e debatuar mbi synimet…

Continue Reading Hakmarrja e Çinimaçunit

An Open Letter.

Një artikull i nevojshëm që do të publikohet edhe në gjuhën shqipe.  - A most pleasant surprise We assure you, this article will not be an exercise in apologism. In…

Continue Reading An Open Letter.

Episod nga e kaluara

  • Post author:
  • Post category:Huazime

  Pyetje: - Ç’mund të na thuash për botimin e revistës “Përpjekja Shqiptare”? Përgjigje: - Branko Merxhani, njëri nga publicistët më seriozë të asaj kohe, mendoi të botonte një revistë…

Continue Reading Episod nga e kaluara